Genialna zupa z młodej kapusty i warzyw. Smaczna, lekka i nie trzeba jej długo gotować

Dodano:
Zupa z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Zupa powinna być lekka i pobudzać apetyt. I dokładnie taka jest zupa z młodej kapusty i innych warzyw. Robię ją dość szybko, bo nie wymaga długiego gotowania, a zjada się ją z prawdziwą przyjemnością.

W moim domu rosół i pomidorowa poszły ostatnio w odstawkę. Wszyscy wolą bowiem lżejsze i ciekawsze smakowo zupy. Ja też nie mam nic przeciwko, bo wybór świeżych, smacznych warzyw jest coraz większy. Szkoda z niego nie skorzystać, więc różne kombinacje zup jarzynowych są ostatnio u mnie na topie.

Jakie warzywa nadają się na zupę jarzynową?

Zupę jarzynową robi się zwykle z warzyw korzeniowych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować też inne warzywa. Można więc sięgnąć po: kalafior, brokuł, fasolkę szparagową, cukinię, botwinkę czy młodą kapustę. Dzięki ich dodatkowi powstaną mniej oczywiste zupy o ciekawym smaku.

Jak zrobić zupę z młodej kapusty i innych warzyw?

Zupę z młodej kapusty robię w niezwykle lekkiej wersji. Gotuję ją na wywarze warzywnym i dorzucam do niej kilka mało oczywistych składników. Wśród nich są poszatkowana, młoda kapusta i czerwona, słodka papryka. Składniki te dobrze ze sobą harmonizują, a zupa ma ciekawy smak. Ponieważ warzywa nie wymagają długiego gotowania, zupę tę przyrządza się mniej więcej w pół godziny.

Przepis: Zupa z młodą kapustą i warzywami

Lekka zupa jarzynowa idealna na ciepłe dni

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula lub por
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWarzywa oczyść, rozdrobnij. W garnku podsmaż na maśle cebulę lub por, dodaj marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Gotowanie zupyWarzywa zalej gorącą wodą, gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w paski paprykę i poszatkowaną kapustę. Całość gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Czym wzbogacić zupę z młodej kapusty i innych warzyw?

By zupa z młodej kapusty była pożywniejsza, większość osób dodaje do niej pokrojone ziemniaki. Jednak to niejedyna opcja. Równie dobrze będą do niej pasować np. kasza jaglana czy kasza pęczak. Do zupy można też dodać pulpeciki drobiowe czy odsączoną soczewicę albo ciecierzycę z puszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...